Månsolsområdet


Långforsbadet

Centrum för badet är det vackra kallbadhuset med omklädningsrum, återuppbyggt i gammal stil. Kallbadhuset är utbyggt med en stor brygga som rymmer en bassäng om 10x25m.

I ena änden ståtar ett högt hopptorn med nivåerna 7, 5 och 3m. Badet är barnvänligt och långgrunt med sandstrand.

Badet är öppet alla dagar kl 11-18 under sommarperioden 1/6-18/8.

Förutom bad finns det också möjlighet att hyra kanot och trampbåt. Dessutom finns en enklare spelplan för beachvolleyboll, fotboll eller handboll. Bollar finns att hyra i kiosken. Annedal med riktig fotbollsplan finns 2 km från badet.


Åk skridsko och skidor på vintern och jogga eller promenera på sommaren

När isen lagt sig på Långforsen och tjockleken är tillräcklig spåras det upp dubbelspår runt sjön samt även plogas upp ett stråk för de som vill åka långfärdsskridskor. Sträckningen runt Långforsen är ca 7 km.
I anslutning finns även skogsspår med flertalet sträckningar. 1,3km, 2km, 5km och 7,75km, där sträckan på 2km är med elljus. Dessa agerar såklart joggingspår när det är barmark. Gröna Gången sträcker sig från centrala Sala hela vägen upp mot och förbi Måns Ols. Hela området bjuder på fina stigar att vandra eller spatsera på. Närheten till naturen och vyn över sjön bjuder in till en lugn stund.


Fiska i Långforsen året runt

För fiske i Långforsen erfordras ett fiskekort som finns att köpa på flertalet ställen, bl.a. Ica Åkrahallen, Fernströms cykel & sport, Coop Extra och Information Sala.


Flora och Fauna

För den växt- och djurlivsintresserade finns många skatter i området mellan Måns Ols och Sala Silvergruva.
En karta med information har tagits fram och hittar du hos oss på utvärdshuset.


Kägel och boule

Föregångaren till bowling kan man testa på i kägelbanan. Återuppbyggt i gammal stil från fotografier från förr. Unik upplevelse som inte finns på många platser i Sverige.

Ta kontakt med kägelbaneföreningen för frågor och bokningar Måns Ols kägelsällskap.

Vackert vid en liten damm mellan badet och utvärdshuset ligger en boulebana. Byggd 2019 av Måns Ols Sällskapet. Har ni inte egna klot finns det både i kiosken vid badet och i Måns Ols Utvärdshus. Klot lånas utan kostnad. ID-kort lämnas i pant.

Vill ni läsa mer om Måns Olsområdet och Måns Ols Sällskapet som är den ideella förening som arbetar för att bevara områdets naturvärden och främja friluftsliv, kultur och turism för att utveckla området som en mötesplats för både salabor och besökare, året runt. Klicka här